HOME

OVER ONS

DE SHIBA

ONZE HONDEN

PUPS

SHOWNIEUWS

LINKS

CONTACT
Shibakira
SHIBAKENNEL

De Shiba is een nog vrij onbekend ras. Wie er een bezit, kan verzekerd zijn van een hoop bekijks tijdens de dagelijkse wandeling. Het is een hond die zichzelf altijd in de kijker zet.

Wie zich aangetrokken voelt tot het schitterende uiterlijk, moet zich echter wel eerst heel goed verdiepen in de eigenschappen van het ras. Want het is niet het gemakkelijkste ras om te bezitten. Wie kiest voor de Shiba moet volmondig ja kunnen zeggen tegen het hele pakketje hond en niet alleen zijn mooie voorkomen.

 

Gedragskenmerken

Eigenzinnig, zelfstandig en zelfverzekerd. Niet onderdanig of slaafs. Waaks en vaak wat wantrouwig t.o.v. vreemden. Dominantie t.o.v. soortgenoten van dezelfde sekse komt voor.

Koppig, en een aansteller (giller).

 

Historie van de Shiba

 

 

Rasstandaard

 

 

Taken

Oorspronkelijk werd de Shiba gehouden als jachthond op vogels en klein wild. Het was echter een veelzijdig inzetbaar jachthondje dat ook wel gebruikt werd bij de hertenjacht. Hij jaagt vnl. op het oog. Om een goede jachthond te kunnen zijn in het bergachtig gebied waar hij vandaan kwam, moest hij een trefzekere stap hebben, wendbaar zijn en snel. Er zijn Shiba’s die in staat zijn om een (laagvliegende) vogel uit de lucht te vangen. Veel Shiba’s gebruiken de “kattensprong” om kleine knaagdieren te vangen. Ze wachten daarbij ineengedoken op het juiste moment en springen dan met hun voorpoten bovenop het slachtoffer.

 

Sportief

De moderne Shiba wordt vnl. gehouden als huisdier. Toch heeft ook hij nog alle instincten in zich om zijn oorspronkelijke taken uit te voeren. Zijn sterk ontwikkelde jachtinstinct kan hem in gevaarlijke situaties brengen. Wanneer hij een spoortje uitwerkt, hoort of ziet hij helemaal niets meer. Hij gaat zijn neus achterna en kan dan wel uren wegblijven. Het is dus verstandig om de Shiba buiten aangelijnd te houden. Hiermee in tegenspraak staat dat hij vrij veel beweging nodig heeft. Dat gaat natuurlijk het gemakkelijkst als hij los kan lopen. Een goede opvoeding doet natuurlijk wel veel. Er zijn Shiba’s die na een gedegen training goed genoeg onder appèl staan om buiten los te mogen lopen. De jachtpassie blijft echter ook bij deze honden altijd een onzekere factor waar men rekening mee dient te houden. Een goed alternatief voor de vrije beweging van de volwassen Shiba is het lopen naast de fiets. De Shiba heeft een uitstekende neus en kan uitblinken bij het speuren. Maar ook agility is een sport waarin de Shiba veel energie kwijt kan.

 

Gehoorzaamheid

De Shiba is intelligent en baasgericht genoeg om gehoorzaamheidstrainingen en obedience met goed gevolg te doorlopen. Wel moet er rekening worden gehouden dat de Shiba zich snel verveelt bij oefeningen die eindeloos herhaald worden. Een korte, afwisselende training geeft het beste resultaat. De Shiba is een zelfstandige hond die commando’s niet blind opvolgt omdat zijn baas ze nou eenmaal geeft. Hij zal zelf het nut van een commando moeten inzien om er gehoor aan te geven. Deze eigengereidheid van het ras vergt nogal wat van zijn eigenaar. Bovendien vraagt de Shiba om een duidelijke leiding, omdat hij bij gebrek aan leiderschap van zijn baas die rol zelf op zich neemt. De Shiba is niet aan te raden voor iemand die aan zijn eerste hond begint. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Iemand die gevoel heeft voor de omgang met dieren, zich goed voorbereid op het soort hond dat hij in huis haalt en naar een goede hondenschool gaat, kan wellicht een perfecte baas voor een Shiba worden.

De Shiba moet worden opgevoed met een “ijzeren vuist in een fluwelen handschoen”. Hij gedijt niet goed bij een harde opvoeding, maar heeft wel een consequente baas nodig die duidelijke regels stelt.

De Shiba-eigenaar moet veel geduld hebben en in staat zijn om zijn hond te motiveren.

Over het algemeen is voer een krachtige motivator voor de Shiba.

 

Karakter

De Shiba is een actieve hond die tot op hoge leeftijd ‘jong’ blijft. Er is wel een enkeling bij de Shiba’s die ook pupgedragingen houdt die niet zo prettig zijn, zoals kauwen op alles wat hij tegenkomt.

Toch zijn ze over het algemeen geen grote slopers.

De Shiba is trouw aan zijn baas en diens gezin. Hij is zeer gehecht aan ‘zijn’ mensen. Het is voor iedere hond belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt, maar voor de Shiba geldt dit in extremere mate. Een Shiba die de eerst periode van zijn leven niet voldoende contact heeft gehad met mensen van divers uiterlijk, kan zeer terughoudend en zelfs bang worden voor vreemden.

 

Andere dieren

De Shiba is niet altijd even tolerant naar honden van hetzelfde geslacht. Hij heeft behoorlijk wat territoriumdrift en zal niet altijd toestaan dat andere honden zijn domein betreden. Hij is behoorlijk dominantiegevoelig. Dit kan hem soms in gevaarlijke situaties brengen, omdat hij zich niet snel zal onderwerpen, ook niet aan een hond die veel groter en sterker is dan hijzelf.

Wie meer dan één Shiba wil houden, kan het beste een reu en een teef nemen. Zij kunnen het over het algemeen zeer goed met elkaar vinden en ze zullen veel aan elkaar hebben. Shiba’s spelen veel en graag, en het is een genot om naar twee ravottende Shiba’s te kijken. Het is overigens niet zo dat Shiba’s niet met seksegenoten kunnen samenleven. Dit kan vaak ook prima gaan.

De meeste Shiba’s kunnen goed samen gehouden worden met een kat. De kat van de buren zal hij echter niet op zijn grond tolereren. Met knaagdieren is de Shiba niet te vertrouwen. Zijn jachtpassie is te groot om kleine beestjes als een hamster of een konijn als huisgenoot te accepteren.

 

Kinderen

De Shiba is een vrolijk hondje dat zich veel laat welgevallen. Voor veel mensen is hij om die reden een uitstekende gezinshond. Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats. Een hond mag nooit in huis gehaald worden als ‘leuk speelgoed’ voor de kinderen.

Natuurlijk is het fijn als de hond niet meteen van zich afsnauwt als kinderen in de buurt komen. Maar bij een ras dat als vriendelijk voor kinderen bekend staat, is de verantwoordelijkheid van de ouders niet minder dan bij een minder geduldig ras. Ook bij een kindvriendelijke hond als de Shiba moet de omgang tussen kind en hond strak begeleid moeten worden. Er dient ervoor gezorgd te worden dat ze nooit zonder begeleiding in één ruimte zijn. Het is aan ouders om kinderen op te voeden tot mensen die respectvol met dieren omgaan. De eigen hond is daarbij een goed begin!

 

Blaffen

De Shiba blaft over het algemeen niet zonder reden. Hij is een uitstekende waakhond die een naderende persoon of hond aankondigt. Veel Shiba’s horen zichzelf wel graag blaffen.

Als hij aanslaat, dan zal ook iedereen het horen!

Ze zijn in staat tot het uiten van de meest vreemdsoortige gilletjes en lijken hele gesprekken te voeren.

Het gillen gebruiken ze vaak om van vervelende dingen af te komen, zoals het knippen van hun nagels. Wanneer men voor het eerst een Shiba hoort gillen, kan men denken dat de hond waarschijnlijk op sterven na dood is. Het gaat door merg en been. Het is belangrijk dat er niet wordt toegegeven aan deze protestgil, want dan zal de Shiba het steeds vaker gaan gebruiken om zijn zin te krijgen.

 

Gezondheid

De Shiba is een gezond ras, dat weinig problemen kent. Aandoeningen waarop getest wordt binnen het ras zijn patella luxatie, erfelijke oogaandoeningen en heupdysplasie.

 

Verzorging

De Shiba heeft een dubbele vacht. De dichte, zachte ondervacht heeft een isolerende functie.

De harde bovenvacht beschermt de hond tegen diverse weersinvloeden en houdt het vuil weg. De vacht vereist geen bijzondere verzorging. Een regelmatige borstelbeurt houdt zijn vacht in prima conditie. Tweemaal per jaar komt de vacht in de rui. Wanneer er in die periode niet dagelijks wordt geborsteld, zullen er hele bossen haar in huis te vinden zijn.

De Shiba is van nature een schone hond, die een vuilafstotende vacht bezit. Hij heeft niet de typische hondengeur die de meeste honden bezitten en maakt een echt ritueel van het wassen van zichzelf.

Wanner men meer dan één Shiba bezit, zullen zij elkaar uitvoerig schoonlikken.

De Shiba is bijna katachtig in zijn hygiëne. Daarmee samenhangend is hij ook heel snel zindelijk te krijgen. Veel Shibapups zijn al vrijwel zindelijk als zij de fokker verlaten en hun intrek nemen in hun uiteindelijke thuis.

De meeste Shiba’s hebben er een enorme hekel aan als hun teennagels geknipt worden. Het is dus belangrijk dat de pups al vroeg leren om te accepteren dat er aan zijn pootjes wordt gezeten. Dit kan veel ellende op latere leeftijd voorkomen.

 

Bron : Onze hond 02/2007 (met toestemming overgenomen).

 

 

 

 

>